280sel 4.5 auxiliary fan not running - Mercedes-Benz Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 05-24-2014, 10:00 AM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
Geen's Avatar
 
Date registered: May 2013
Vehicle: 72 280SEL
Location: NW burbs of Chicago
Posts: 34
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
280sel 4.5 auxiliary fan not running

Hi all

I have a 280sel 4.5 and the other day when in bumper to bumper traffic with 90 degree temps and I noticed that the car was running a little hotter than it ever had in the past. I got home and found out that the auxiliary fan was not switching on when I turned on the AC. I thought that it should go on whenever the ac is on even though it had not reached 212 degrees. I checked the fuse and it looked fine so I grounded the wire on the sensor and the fan would run.

After this I thought it must be the sensor so I replaced it. It still did not go on with the ac running. then I tried to get the engine to 212 degrees in the driveway with the ac on but it never got close so I do not know it it will work if it gets that hot.

I thought that if I could get it to run when grounded that ment the fuse and the relay were both good and most likely it was the sensor if that is not true please someone clue me in. If I cannot get it to run I might just put a switch in the car and run it manually.

Any ideas on what I should try next?

1972 280 SEL


Last edited by Geen; 05-24-2014 at 10:59 AM.
Geen is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 05-25-2014, 09:49 AM
BenzWorld Elite
 
flyboyike's Avatar
 
Date registered: May 2003
Vehicle: 2012 Focus SE
Location: Ormond Beach, FL
Posts: 7,699
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 68 Post(s)
I would still check the relay, they're pretty inexpensive, so might be worth swapping out just to be sure.

Felicita e un bicchiere di vino con un panino.
flyboyike is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mercedes-Benz Forum > General Mercedes-Benz Forums > Vintage Mercedes-Benz

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











  • Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
     
    Thread Tools
    Show Printable Version Show Printable Version
    Email this Page Email this Page
    Display Modes
    Linear Mode Linear Mode



    Posting Rules  
    You may post new threads
    You may post replies
    You may not post attachments
    You may not edit your posts

    BB code is On
    Smilies are On
    [IMG] code is On
    HTML code is Off
    Trackbacks are On
    Pingbacks are On
    Refbacks are On

     

    Title goes here

    close
    video goes here
    description goes here. Read Full Story
    For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome