Problem with new 76' 300d..... - Mercedes-Benz Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 04-21-2012, 12:26 AM Thread Starter
BenzWorld Newbie
 
Date registered: Apr 2012
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Problem with new 76' 300d.....

Just bought this nice 300d year 1976' ... Auto trans.

Started 3 times... left overnight and had slugish start ... drove to gas station to get more diesel... wouldnt start. Would slightly turn over but no fire.
as trying to turn it over and over... proceeded to make no noise at all. completely dead.... got my friend to give me a jump start and it fired right up. Drove it 30 mins... power was going... lights dimmed, wiper blades got slower (over about 15mins) til finally power went completely... engine was still running just no power steering or brakes etc.

Decided to get it towed back to home(100 miles).

Im thinking its the alternator, any thoughts? Im new to both mercedes and diesel engines....

Wondering if I should jump it again and take it to an auto store to run diagnostics on electrical stuff but idk if I should risk taking it... although once fired up it runs great....

thanks everyone!
76benz300d is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 04-21-2012, 03:49 AM
BenzWorld Elite
 
Govert70227's Avatar
 
Date registered: Oct 2009
Vehicle: 2000 VW Golf Variant
Location: Leiden, Netherlands
Posts: 2,952
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 4 Post(s)
Probably alternator and/or bad battery (because of the bad alternator).

If the engine runs, it should not need the alternator to keep running (the electric things stop working of course as you have written) and the power steering and brake booster should not be affected by a lack of electric power.

If the alternator is seizing up, it can be troublesome, as the belt for the alternator also powers the water pump.
Govert70227 is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 04-23-2012, 11:20 PM
BenzWorld Member
 
Date registered: Jun 2009
Posts: 244
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 3 Post(s)
Have the alternator and battery checked. Once it starts, the alternator is supposed to recharge the battery and power the instruments, etc. If it stops sending power, the battery takes over until it gets drained. Battery might be dead too from frequent draining.
ijiwaru is offline  
post #4 of 4 (permalink) Old 04-24-2012, 07:17 PM
BenzWorld Elite
 
gatorblue92's Avatar
 
Date registered: Dec 2005
Vehicle: 1977 W123.123 1991 W124.090
Location: Delaware
Posts: 3,570
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 353 Post(s)
As already stated it's most likely the alternator and it may have killed your battery as well. I would put a charger on the battery then get it started and check the voltage.

1977 MB 240D 4 speed 142K - Long term project car.
1991 MB 300TE 5 speed 271K - Back on the road!
2014 Honda CR-V 33K - Wife's DD
2015 Ford F150 5K - My DD

1979 MB 280E 90K - Sold
1983 MB 240D 238K - Scrapped
1984 MB 300D 347K? - Sold
1987 MB 300E 5 speed 258K - Scrapped
1993 MB 400E 130K - Sold
1995 MB E320 - Sold

gatorblue92 is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mercedes-Benz Forum > General Mercedes-Benz Forums > Vintage Mercedes-Benz

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











  • Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
     
    Thread Tools
    Show Printable Version Show Printable Version
    Email this Page Email this Page
    Display Modes
    Linear Mode Linear Mode



    Similar Threads
    Topic Author Forum Replies Last Post
    A/C problem with my 83 300D JackalopeATX W123 E,CE,D,CD,TD,TE Class 1 06-02-2011 04:49 PM
    300D problem! Please help! xlr8r22 W123 E,CE,D,CD,TD,TE Class 8 04-11-2010 05:53 PM
    85 300d a/c problem.. turbodieselguy W123 E,CE,D,CD,TD,TE Class 2 09-14-2008 11:46 AM
    78 300D fuel delivery problem problem? bah78 W123 E,CE,D,CD,TD,TE Class 1 04-17-2006 08:27 PM
    Problem with my 81 300d J-nord W123 E,CE,D,CD,TD,TE Class 6 04-17-2006 02:47 PM

    Posting Rules  
    You may post new threads
    You may post replies
    You may not post attachments
    You may not edit your posts

    BB code is On
    Smilies are On
    [IMG] code is On
    HTML code is Off
    Trackbacks are On
    Pingbacks are On
    Refbacks are On

     

    Title goes here

    close
    video goes here
    description goes here. Read Full Story
    For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome