Is this a D Jetronic idle air valve problem? - Mercedes-Benz Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 10-11-2011, 02:05 PM Thread Starter
BenzWorld Newbie
 
Date registered: Oct 2011
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Is this a D Jetronic idle air valve problem?

Trying to fix a no cold idle on a 71 W114 280CE with M110 and D Jetronic. Looking at all the great D Jetronic information on the site, the fault would appear to be with the thermal expansion activated idle aux air valve.

1. No problems starting
2. No idle when cold, but ok with throttle just a little open
3. Tick over fine one normal temp reached.

The valve when cold seems to be stuck open and supplying air around the flap valve - which is what I hough to be correct. I am expecting the valve to close when normal temp is reached so only air path is through the throttle flap valve

Checked by removing air pipe from the valve to the inlet manifold and blocking this up so there is no aux air supply, and engine idles perfectly when cold, and also compensates when auto is moved in to drive.

So should the valve be open when cold, and close when hot, and I am chasing the wrong fault?

The valve is deep down on the side of the engine under the manifold, and not easy to get to from either top or bottom, so hauling it out is going to be difficult, and I am loosing sleep trying to figure this out!
Dombert03 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 10-15-2011, 12:40 PM
Lifetime Premium Member
 
Date registered: Sep 2008
Vehicle: 1975 450SL
Location: Phoenix
Posts: 2,432
Mentioned: 2 Post(s)
Quoted: 15 Post(s)
Lifetime Premium Member
The AAV on a D-Jet system is supposed to be open at cold, closed at hot(engine temp), just like you guessed. But don't get fixed on the AAV, there are plenty of other pieces that could cause your trouble. I chased dirty breaker points for better than a month one time..

Remember: It's not just a car. It's an Adventure.
RadioTek is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 10-17-2011, 05:33 AM
BenzWorld Member
 
unimoged's Avatar
 
Date registered: Dec 2008
Vehicle: 2004 S500. 2000 CLK430 Cab, 1999 C43 AMG. 1999 S500. 1999 S320. 1977 230 4 spd, 1972 280SEL 4.5
Location: Charlotte NC
Posts: 185
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Use a DVOM and see if your cold start injector is working at start-up. If the valve is open, it only supplies air and without the injector supplying fuel, you will not have fast idle when cold.
unimoged is offline  
post #4 of 4 (permalink) Old 10-17-2011, 08:25 AM Thread Starter
BenzWorld Newbie
 
Date registered: Oct 2011
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Thanks for your help and confirming things are currently working backwards!

Certainly didn't want to have to sort out the AAV if I didn't have to - looks to be designed to be an engine out job! Given ignition a quick visual, but I don't think it has been touched for a long time, so would be good practice to go through this anyway.

With the DVOM, what should I be looking for? I take it that The DVOM will tell if the injector getting a switch signal, but should I also remove the injector and check for fuel spray as well when cold in case this has become blocked?

Feedback much appreciated.
Dombert03 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mercedes-Benz Forum > General Mercedes-Benz Forums > Vintage Mercedes-Benz

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











  • Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
     
    Thread Tools
    Show Printable Version Show Printable Version
    Email this Page Email this Page
    Display Modes
    Linear Mode Linear Mode



    Similar Threads
    Topic Author Forum Replies Last Post
    Testing Idle Valve - High Idle Problem Jonathan Laws W126 S,SE,SEC,SEL,SD,SDL Class 16 08-11-2012 06:55 AM
    D Jetronic Idle Air Valve Dombert03 General Mercedes-Benz 0 10-11-2011 10:15 AM
    Idle air control valve problem yonsquire W201 190-Class 1 01-01-2010 08:49 PM
    idle control valve problem? turtle W124 E,CE,D,TD Class 0 08-26-2005 04:07 PM
    380 SEL Idle Valve Problem-Is it SAFE to Drive??? Guest (MBNZ) W126 S,SE,SEC,SEL,SD,SDL Class 3 07-25-2002 09:08 PM

    Posting Rules  
    You may post new threads
    You may post replies
    You may not post attachments
    You may not edit your posts

    BB code is On
    Smilies are On
    [IMG] code is On
    HTML code is Off
    Trackbacks are On
    Pingbacks are On
    Refbacks are On

     

    Title goes here

    close
    video goes here
    description goes here. Read Full Story
    For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome