Glow plug/relay/starting issue - Mercedes-Benz Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 1 (permalink) Old 12-17-2008, 09:38 PM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Mar 2008
Vehicle: 1987 Mercedes 300D, 1983 Mercedes 240D
Posts: 12
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Glow plug/relay/starting issue

My 1987 300D (6 cyl.) has developed an unusual problem.

The basic symptoms: I had two glow plugs replaced about 6 months ago. Within a month or so the glow plug indicator stopped lighting. The car still started well (being summer) and continued starting well until about two weeks ago. Just like overnight, it started taking a lot of cranking to get it started, even on 45-50 degree mornings. If it's plugged in overnight, it starts right up. So I took it to my mechanic to change the plugs and when I returned, he said he tested them and they were all with in spec. We decided maybe the relay had gone, so I agreed to buy one online and swap it out. Which we did this evening, and the problem remains.

Here are the weird parts: When I turn the key all the way the first time I try to start it, the glow plug light does not come on. If I leave it in that position for 15 seconds or longer, then turn everything off and repeat the process, the light comes on, for about 5-7 seconds. It's the same symptom with the old and the new relay, and happens the same on subsequent tries. It doesn't seem to help the car start any faster, though.

Another weird thing: when we first put the new relay in and I got the glow plug light to come on after the second try, it stayed on for longer -- even after the engine started running! I "blipped" the engine off and back on and the light went out. For a few times after that, the light would come on and stay on until the engine started, then went out. It stopped behaving like that after a while, though.

Any ideas? Bad plugs regardless of what the mechanic said? I'd appreciate any suggestions.

-- Kris
KrisH is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mercedes-Benz Forum > General Mercedes-Benz Forums > Vintage Mercedes-Benz

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











  • Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
     
    Thread Tools
    Show Printable Version Show Printable Version
    Email this Page Email this Page
    Display Modes
    Linear Mode Linear Mode



    Similar Threads
    Topic Author Forum Replies Last Post
    Glow plug(s) or glow plug relay...? kavakava W123 E,CE,D,CD,TD,TE Class 16 03-04-2010 08:45 PM
    Late Glow glow plug relay smallfence W123 E,CE,D,CD,TD,TE Class 16 10-21-2009 07:33 PM
    DIY Glow plug relay and Glow plugs 240Dbio W123 E,CE,D,CD,TD,TE Class 17 06-18-2009 04:38 PM
    Glow plug problems, no power to the glow plug relay kbbenz78 W123 E,CE,D,CD,TD,TE Class 8 11-15-2006 09:45 PM
    glow plug light only comes on when 5 pin plug is disconnected from relay JLincoln W123 E,CE,D,CD,TD,TE Class 5 11-20-2005 05:58 PM

    Posting Rules  
    You may post new threads
    You may post replies
    You may not post attachments
    You may not edit your posts

    BB code is On
    Smilies are On
    [IMG] code is On
    HTML code is Off
    Trackbacks are On
    Pingbacks are On
    Refbacks are On

     

    Title goes here

    close
    video goes here
    description goes here. Read Full Story
    For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome