1979 300 SD strange problem, car stops after 30 minute driving - Mercedes-Benz Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 12-13-2005, 06:32 AM Thread Starter
BenzWorld Newbie
 
Date registered: Dec 2005
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
1979 300 SD strange problem, car stops after 30 minute driving

Just bought a 300SD 1979, perfekt shape, but with odd problems. The car starts, runs and accelerates perfectly, but after about 30 minutes driving (both highway and town) the gaspedal does not rev up the engine anymore.If I stop and floor the pedal in neutral it barely revs up and finaly the engine dies. After a few hours (maybe shorter, I always picked it up later) it starts and runs like nothing happend. This happend now for months and it is not getting better! I restored a 220 D from 1972(No electronicstuff)!! but the 300SD is a very complex car in comparision. Any Ideas anybody? A mechanic told me to remove the gas-cap and drive, because of some blocked fuelreturn line creating a vacuum in the gastank(?) but it did not help either.
2nd QU: My AC(newly refilled )blows only superHOT, no matter which temperature I dial in. Any clues someone?
3rd QU: I always read about vacuumpressure(hoses,..)What is this vacuum for? and how and where can I check if the pressure is right? Thank you everybody for ANY comment.My Car has been registered and insured since July and I drove only 100 miles.I am very frustrated, please help. Any affordable specialist in New York City?? Thanks for all Comments, Mexx.[:(]Your text here
Mexx is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 12-14-2005, 08:13 PM
BenzWorld Member
 
Karl Heinze's Avatar
 
Date registered: Dec 2002
Location: Lawrenceville, GA
Posts: 68
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
RE: 1979 300 SD strange problem, car stops after 30 minute driving

Mexx,

It sounds like you have something in the tank that is clogging your fuel supply. Have you drained the tank and pulled the tank screen? Also, check your inline fuel filter by the IP. It may be partially clogged and closing off after a bit of a run. I have seen that happen before. Anytime I pick up a new diesel, I change all the fluids, filters, and perform a valve adjustment. Too often these items are neglected.

Regards,

Mathieu J. Cama
Old World Automotive
Vintage Mercedes Repair and Mechanical Restoration
Serving the Mercedes community since 1986
Lawrenceville, GA
cama@oldworldauto.com

1961 Unimog 404S
1965 190c
1967 250s (for sale)
1970 280sl
1970 280se
1971 280se 5 speed
1978 280slc 4 speed
1982 280te
1982 300sd
1983 300sd
1983 240d 3.0 4 speed
1984 300d 5 speed (sold)
1985 500sel Euro w/ hydromat
1986 190e 2.3-16
1989 560sec AMG
Karl Heinze is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 12-15-2005, 03:01 PM
BenzWorld Elite
 
tuttebenne's Avatar
 
Date registered: Jul 2005
Location: Long Island
Posts: 3,416
Mentioned: 3 Post(s)
Quoted: 215 Post(s)
RE: 1979 300 SD strange problem, car stops after 30 minute driving

Quote:
Mexx - 12/13/2005 8:32 AM

Any affordable specialist in New York City?? Thanks for all Comments, Mexx.[:(]Your text here
I agree with the suggestion to change the fuel filters (2), this would be the first thing to do. I would also check to see if the rubber fuel hose is collapsing due to lack of strength. This hose is commonly called the "cigar hose" because it kind of looks like the shape of a cigar. Its found under the hood in line with the canister type fuel filter. Also track the fuel lines all the way back to the tank to see if someone had spliced a piece of rubber hose as a repair for a rusted fuel line. These could also collapse with age.

I know of a very competent and fair specialist in East Williston (Nassau County.) Don't know if this is too far for you.

Good luck.
tuttebenne is offline  
post #4 of 4 (permalink) Old 12-16-2005, 06:06 AM Thread Starter
BenzWorld Newbie
 
Date registered: Dec 2005
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
RE: 1979 300 SD strange problem, car stops after 30 minute driving

Thank you very much for your suggestions. Do I have to remove the gastank for cleaning? I never did this.
Any suggetions to help my AC to blow COLD? It is newly refilled but all I get is Super HOT! Any relays or electrical issues here? thank you all very much for all comments!
Mexx is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mercedes-Benz Forum > General Mercedes-Benz Forums > Vintage Mercedes-Benz

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











  • Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
     
    Thread Tools
    Show Printable Version Show Printable Version
    Email this Page Email this Page
    Display Modes
    Linear Mode Linear Mode



    Posting Rules  
    You may post new threads
    You may post replies
    You may not post attachments
    You may not edit your posts

    BB code is On
    Smilies are On
    [IMG] code is On
    HTML code is Off
    Trackbacks are On
    Pingbacks are On
    Refbacks are On

     

    Title goes here

    close
    video goes here
    description goes here. Read Full Story
    For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome