Wastegate stuck open - Mercedes-Benz Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 07-19-2010, 03:55 PM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Jul 2009
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Wastegate stuck open (now with pics)

I've been told by my local garage that the reason for my lack of performance on my 110cdi is becuase the wastegate on the turbo is stuck open. They were unable to identify why it was not working but commented on the egr valve being blocked off and this may have something to do with it.

Does anyone have any ideas on what might explain the wastegate not being controlled properly?

Thanks in advance. Cheers Kenny

Last edited by smithos; 07-22-2010 at 09:33 AM.
smithos is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 07-20-2010, 04:03 AM
BenzWorld Member
 
Custom Chris's Avatar
 
Date registered: Jun 2009
Vehicle: Vito 110 CDI Mapped, 6 Seater, 18's, Zorst, Heavy ICE, Xenons
Posts: 374
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
What a load of rubbish.
Don't worry about the blocked EGR either.

Can you give some van specs inc mileage etc and some symptoms your having.

Vito Forum



Bringin the beast back from the dead
Custom Chris is offline  
#3 (permalink) Old 07-20-2010, 04:04 AM
BenzWorld Member
 
Custom Chris's Avatar
 
Date registered: Jun 2009
Vehicle: Vito 110 CDI Mapped, 6 Seater, 18's, Zorst, Heavy ICE, Xenons
Posts: 374
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
And the turbo is controlled by an external wastegate that uses vacuum to open

Vito Forum



Bringin the beast back from the dead
Custom Chris is offline  
#4 (permalink) Old 07-20-2010, 04:06 AM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Mar 2010
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
The wastgate valve is actioned by an vacuum transducer
Maybe this one doesn't work properly.In this case , at diagnose test , P1470 is returned.The EGR can be clean.Check also the vacuum hoses.
grigorean is offline  
#5 (permalink) Old 07-20-2010, 04:18 AM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Jul 2009
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Thanks for the input guys.

Its a 110cdi 1999 with 150k on the clock. On the way back from a motocross meeting there was a drop in performance, the turbo stopped working and then the van went into limp mode. This was around the time it was due for MOT so asked the garage to look at this too.

They zip-tied the waste gate shut proving this was the fault but couldn't explain why the waste gate was not being controlled properly. They also said the didnt have workshop manuals so without another van side by side it would be difficult to diagnose the problem.

I have ordered up a workshop manual but not sure how detailed the images will be to check that all the vacum pipes are in the correct place and not damaged.

Cheers Kenny
smithos is offline  
#6 (permalink) Old 07-22-2010, 09:29 AM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Jul 2009
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
I have a couple of photo which may/or may not have anyting to do with this problem. It's a case of what is the part and where does it go!

What is the black part with the L-shaped tube coming from it in picture 2 and should this be attached to anything or going to atmosphere?

Thanks in advance. If you think any other pics i'll get them. cheers
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSC01223.jpg
Views:	2976
Size:	75.2 KB
ID:	320820   Click image for larger version

Name:	DSC01224.jpg
Views:	1797
Size:	40.1 KB
ID:	320821   Click image for larger version

Name:	DSC01225.jpg
Views:	1006
Size:	42.9 KB
ID:	320822  
smithos is offline  
#7 (permalink) Old 07-22-2010, 03:35 PM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Mar 2010
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
That hoses must be connected.I am not sure if there is missing something or not.Please post an chassis number to see wow they should be connected.I say that because there are 3 or 4 types of the vacuum assembley for the EGR.That piece with an short hose which is curved like L letter , is an vacuum transducer used to command the EGR.
grigorean is offline  
#8 (permalink) Old 07-23-2010, 02:12 AM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Jul 2009
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
The chasis number is VSA 638 094 232 189 85. Cheers
smithos is offline  
#9 (permalink) Old 07-23-2010, 09:41 AM
BenzWorld Member
 
Custom Chris's Avatar
 
Date registered: Jun 2009
Vehicle: Vito 110 CDI Mapped, 6 Seater, 18's, Zorst, Heavy ICE, Xenons
Posts: 374
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I'm sure that pipe coming off the solenoid should end up at the brake servo.
I had a Y splitter by the bulkhead on one of my vans and couldn't find where the other pipe went to so blocked it off with a screw, it ran perfectly after that.

So, I would try and find what pipes connect to where but you should have a pipe continuous from solenoid to servo.

Vito Forum



Bringin the beast back from the dead
Custom Chris is offline  
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Vans/Trucks/SUV/Others > V-Class

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Topic Author Forum Replies Last Post
What is telling the computer the boost and open the Wastegate? Olivier A W210 E-Class 5 01-12-2010 01:51 PM
Sunroof stuck open mb-maniac W201 190 Class 8 09-04-2009 10:50 AM
My roof stuck - won't open Toyboy W208 CLK Class 1 06-16-2006 02:33 AM
Skyview Stuck OPEN EXR W163 M-Class 15 06-15-2006 06:37 PM
Sunroof stuck open timbro W123 E,CE,D,CD,TD,TE Class 4 03-20-2005 11:23 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 

Title goes here

close
video goes here
description goes here. Read Full Story
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome