Missing, hesitating misfire at slow speeds - Mercedes-Benz Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 05-19-2013, 02:30 PM
Lifetime Premium Member
 
Nimrodthewombat's Avatar
 
Date registered: Dec 2002
Vehicle: 2001 E320W(ELEGANCE) 2005 CLK500
Location: Lexington, Kentucky
Posts: 1,612
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Lifetime Premium Member
(Thread Starter)
Post Missing, hesitating misfire at slow speeds

I had my '92 500 SL into my mechanic last week for a recurring missing and hesitation and rough idle problem. I wanted him to replace the distributer caps, rotors and spark plugs in the hopes that would cure the problem.

When I picked it up he had replaced a vacuum hose and said that the car needed to be driven more to keep it in shape (It only gets driven about 500 miles a year), and that the other stuff wasn't needed. I did notice that it was idling smoother and seemed to have more power. I thought great, saved about $400!

Got the car out this morning and yes, all of the old symptoms are back with the exception of the rough idle. He suggested a bottle of techron fuel injector cleaner and some hard driving.

I put in a bottle of the techron and drove the hell out of it! The hesitation really is major. It misfires and drags until about 25 MPH then it kicks in and jolts so fast it even makes the drive belt scream!

Should I just take it back and DEMAND that he change the ignition parts or do you think he's right and just need to drive it more?

Thanks for your help!

2001 E320W (ELEGANCE)
2005 CLK500 Cabriolet
Nimrodthewombat is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 05-19-2013, 03:35 PM
Lifetime Premium Member
 
Nimrodthewombat's Avatar
 
Date registered: Dec 2002
Vehicle: 2001 E320W(ELEGANCE) 2005 CLK500
Location: Lexington, Kentucky
Posts: 1,612
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Lifetime Premium Member
(Thread Starter)
Anyone?

2001 E320W (ELEGANCE)
2005 CLK500 Cabriolet
Nimrodthewombat is offline  
#3 (permalink) Old 05-19-2013, 04:08 PM
R129 HTT Founder Member
 
Pete S's Avatar
 
Date registered: Sep 2012
Vehicle: 040 1996 SL500
Location: Philadelphia, PA, USA
Posts: 4,990
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 156 Post(s)
Garage
How does the car idle?




1996 SL500 Photo Collection Updated: 10/10/2014 14 New Photos on Page 5 and 6

I'm not just being honest people. Don't take it personally.

** If anyone has or comes across a 96-98 Seat Bottom in Palomino Please PM me.
Pete S is online now  
#4 (permalink) Old 05-19-2013, 04:13 PM
Lifetime Premium Member
 
Nimrodthewombat's Avatar
 
Date registered: Dec 2002
Vehicle: 2001 E320W(ELEGANCE) 2005 CLK500
Location: Lexington, Kentucky
Posts: 1,612
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Lifetime Premium Member
(Thread Starter)
well before the vacuum hose was replaced it was really bad, almost to the point of stalling out. Now it idles ok but it hesitates and bucks at low speeds above 25 MPH its fine

2001 E320W (ELEGANCE)
2005 CLK500 Cabriolet
Nimrodthewombat is offline  
#5 (permalink) Old 05-19-2013, 04:24 PM
Lifetime Premium Member
 
Nimrodthewombat's Avatar
 
Date registered: Dec 2002
Vehicle: 2001 E320W(ELEGANCE) 2005 CLK500
Location: Lexington, Kentucky
Posts: 1,612
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Lifetime Premium Member
(Thread Starter)
It actually started last summer. I had 3 heart attacks and a stroke and was in hospital for two months and then couldn't drive for another 2 months so the car sat from May until September. The problems started then but have gotten worse lately.

It didn't affect my S class though

2001 E320W (ELEGANCE)
2005 CLK500 Cabriolet

Last edited by Nimrodthewombat; 05-19-2013 at 04:32 PM.
Nimrodthewombat is offline  
#6 (permalink) Old 05-20-2013, 09:45 AM
BenzWorld Member
 
Date registered: Oct 2012
Vehicle: 1992 500SL
Location: Seattle, WA
Posts: 199
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I'd consider checking out the fuel pressure regulator. I was told that was a possible cause for rough idle. Mine has a rough idle at low rpm that a dealer and indy have both attributed to intake manifold leak(s).I also replaced all the rubber air lines to the injectors and to the idle control valve. If it's only rough at low rpm, I would start by checking the fuel and air intake system before more of the vacuum or ignition systems (my personal opinion). Hope this helps; I've been trying to get my idle perfect for a couple months now, and I know how frustrating it can be.
d_mcknight is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Roadster Forums > R129 SL Class

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 

Title goes here

close
video goes here
description goes here. Read Full Story
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome