Check Engine Light - Mercedes-Benz Forum

Go Back   Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Roadster Forums > R129 SL Class
New User? Register - Forgot Password

BenzWorld.org is the premier Mercedes-Benz Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-16-2006, 10:05 AM   #1 (permalink)
BenzWorld Member
 
coachb's Avatar
 
Date registered: Jun 2006
Vehicle: 1998 SL 500
Location: Kentucky
Posts: 64
Check Engine Light

Hi all, The Check Engine Light came on today and keeps coming on whenever I start the car. Checked gas cap to ensure it was on tight and it runs fine so it's definitely not in "limp home mode". Bringing it in to MB Friday to get a diagnostic done. Wondering what this might be or if their are any simple things I could check. Thanks!
coachb is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-16-2006, 10:33 AM   #2 (permalink)
BenzWorld Elite
 
Carlo$'s Avatar
 
Date registered: Sep 2003
Vehicle: 97 SL500
Location: Fort Worth, TX
Posts: 1,259
this is what i had:

http://www.cardomain.com/ride/262575/21

also search, lots onthis subject.
__________________
http://xrl.us/benz1
Carlo$ is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2006, 01:12 PM   #3 (permalink)
BenzWorld Member
 
majorkahuna's Avatar
 
Date registered: Jun 2005
Vehicle: SL320/ML320
Location: Seattle
Posts: 169
You have a 98 so it is not likey a wiring harness problem. I have had my harness replaced, replaced the catalytic converter, two o2 sensors, and a relay. Thats over $5k in repairs in the last 14 months.

Now you know why it is called the checkbook engine light.
majorkahuna is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2006, 01:39 PM   #4 (permalink)
BenzWorld Member
 
mbz.mwusa.net's Avatar
 
Date registered: Mar 2006
Vehicle: 1998 SL500
Location: Indiana, US
Posts: 107
It could have been the gas cap. It takes a while for the light to go out afterwards. Had the light coming on, opened and closed the gas cap, drove another 500 miles until the CEL went off. You just have to be patient. It'll go out eventually. I wouldn't waste money at MB if you don't see anything wrong (driving, idle speed, etc.) with the car except the light.
__________________
MIchael
mbz.mwusa.net is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2006, 09:08 AM   #5 (permalink)
BenzWorld Junior Member
 
redamg's Avatar
 
Date registered: Jul 2005
Vehicle: 1999 SL 500/ 2006 CLS
Location: Levittown, Pa
Posts: 42
Mass Air flow

Try taking the engine. cover off........at the back of the engine you will see the Mass-Air Flow sensor.see if a hose is off......I found out the hard way at MB for $400
redamg is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2006, 09:24 AM   #6 (permalink)
BenzWorld Member
 
coachb's Avatar
 
Date registered: Jun 2006
Vehicle: 1998 SL 500
Location: Kentucky
Posts: 64
check eng. light

Here is an update. Checked gas cap early on no change. Took a chance last nite and topped off gas, check engine light still on last nite. Today just started car and check eng. lite DID NOT stay on! Turned car on/off several times and chk eng lite not staying on, so it appears to be back to normal.

Does this mean it was possibly the gas cap, although it was tight?
Does it mean all is OK now?

Curious as to what you think and thanks for the advice as I did check the gas cap, that one plug, and any of the hoses you all mentioned.
coachb is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2006, 10:27 AM   #7 (permalink)
BenzWorld Member
 
mbz.mwusa.net's Avatar
 
Date registered: Mar 2006
Vehicle: 1998 SL500
Location: Indiana, US
Posts: 107
<y mechanic says if it comes on because of the gas cap it stays on for a while until it goes off. He said that's normal and happens with almost all of them.

If you don't feel anything wrong and the light is off then you should be fine. I also have a 97 E420 and it does the exact same thing. The light goes away after 1 day or so.
mbz.mwusa.net is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2006, 10:30 AM   #8 (permalink)
BenzWorld Member
 
mbz.mwusa.net's Avatar
 
Date registered: Mar 2006
Vehicle: 1998 SL500
Location: Indiana, US
Posts: 107
Quote:
Originally Posted by redamg
Try taking the engine. cover off........at the back of the engine you will see the Mass-Air Flow sensor.see if a hose is off......I found out the hard way at MB for $400
Id the hose is off you should hear the whistling sound when the engine is running.
mbz.mwusa.net is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2006, 07:12 PM   #9 (permalink)
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Aug 2006
Vehicle: 1997 MB sl 500
Location: Oklahoma
Posts: 7
Another CEL Problem

Even after service center diagnosed faulty code and apparently fixed the problem, the light is on again after 6 days of being off. The mechanic thought the problem the first time was the possibility that water got into the housing below the auto shifter. I told him none had been spilled. The car was then and is this time in the 'limp home mode.' I've checked the thread suggestions without success. No unusual engine noises exist.

Looking for suggestions.
scublaw is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2006, 05:02 AM   #10 (permalink)
BenzWorld Extremist
 
josephanthony's Avatar
 
Date registered: Dec 2004
Vehicle: 2009 SL550 Silver Arrow Launch Edition, 2008 Mini Cooper "S" Turbo
Location: Hockessin, Delaware
Posts: 947
Send a message via AIM to josephanthony
This has happenned to me several times,and as recently as yesterday. It has ALWAYS been the gas cap. I was low on fuel (1/4) filled up, but more importantly, I paid attention to how the cap was attached when I did not have the CEL come on, as it can be installed two ways. I am sure now to always install the cap the same way each time, to prevent these nuisance false alarms. Whatever works.
__________________
"Quiet Storm"

When you change the way you look at things,

the things you look at change.
josephanthony is offline   Reply With Quote
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Roadster Forums > R129 SL Class

Bookmarks



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Topic Author Forum Replies Last Post
Check engine light – Code 4 (on plug itself – red light on diag. mod.) & Pin 14 CC/ETA gives Cod rwogs W124 E,CE,D,TD Class 1 01-16-2009 12:07 PM
check engine light & flashing fuel guage light pd99sl500 R129 SL Class 7 02-27-2005 04:31 PM
Check Engine Light Goes On and Engine Overheats in Hot Weather SLKmike R170 SLK Class 6 09-10-2004 04:21 AM
wierd engine behavior w/ check engine light, dealer unable to solve spovilaitis R170 SLK Class 6 12-12-2003 08:05 PM
Help Please!!! Check Engine Light...Empty Fuel Light Flashing mJstk01 R170 SLK Class 6 05-18-2003 10:53 AM


All times are GMT -7. The time now is 09:38 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.