R230 Top and Locks Issue - Advice Needed - Mercedes-Benz Forum

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 06-10-2014, 01:27 PM Thread Starter
BenzWorld Newbie
Date registered: Jun 2014
Vehicle: 2003 SL500
Location: Maryland, USA
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
R230 Top and Locks Issue - Advice Needed

Hey all - Had several Mercedes over the years but hadn't joined a forum until now - forgive me if I posted in the wrong area. I currently own a silver 2003 SL500 (R230) and have developed issues with the soft-close system and retractable roof.

Locks and trunk stopped working a couple of months ago (and since I don't drive the car very much I haven't really put much time into it). The top stopped working a few weeks ago, however, and that's a much bigger issue. Panel kept saying "Trunk separator not closed", but after some testing, nothing seemed to be wrong with the separator or the micro-switch sensor. I have heard that anything related to the top (including pump issues) can throw all sorts of bizarre and potentially unrelated error codes / messages.

I could easily see the main pump in the trunk (left side under trunk cover) and it looked a little rough, so that's where I started. I purchased a rebuilt pump and had it installed - no dice. Mechanic tells me that the pump is working but there seems to be an issue with electrical paths and potentially the control board due to water getting in and corroding stuff (common issue I am hearing).

My question is this - is the larger, exposed pump only for the top and the other system, but the PSE (large black box under it) for the soft-close trunk, doors, pulse, etc? I'm confused about there being two separate vacuum systems in that area and any advice / clarification would be appreciated. If I purchase the PSE (entire large black box that apparently also houses the control board?), will that also fix my top issue?

Thanks in advance -
Averybayne is offline  
Sponsored Links
post #2 of 2 (permalink) Old 08-16-2014, 04:30 AM
BenzWorld Member
az2md's Avatar
Date registered: May 2003
Vehicle: 2003 SL500, 2008 BMW X5, 2004 Chrysler Crossfire
Location: Maryland
Posts: 189
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 7 Post(s)
Send a message via AIM to az2md
I've developed the same issues as well.

First the locks and the soft close on trunk stopped working and as of this week, the top is not operable either.

I'm wondering if they are both related.

Did you find out what the issue was in your case?

Thank you.

az2md is offline  
Sponsored Links

  Mercedes-Benz Forum > General Mercedes-Benz Forums > General Mercedes-Benz

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


  • Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
    Thread Tools
    Show Printable Version Show Printable Version
    Email this Page Email this Page
    Display Modes
    Linear Mode Linear Mode

    Posting Rules  
    You may post new threads
    You may post replies
    You may not post attachments
    You may not edit your posts

    BB code is On
    Smilies are On
    [IMG] code is On
    HTML code is Off
    Trackbacks are On
    Pingbacks are On
    Refbacks are On


    Title goes here

    video goes here
    description goes here. Read Full Story
    For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome