My Auxiliary Fans Were Running Backwards! - Mercedes-Benz Forum

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 09-30-2012, 10:46 AM Thread Starter
BenzWorld Extremist
Date registered: Feb 2011
Vehicle: 2000 C230 Kompressor Special Edition
Location: Knoxville, TN
Posts: 1,158
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 15 Post(s)
(Thread Starter)
My Auxiliary Fans Were Running Backwards!

I replaced both of my auxiliary fans because it seemed every time they would start up the engine would shutter. Sometimes the car would jump forward at a red light because of it.

Replacement of the fans is really an easy job, you just need a good assortment of tools and the willingness to figure it all out. My car is a W202 C230.

I used new ACM brand fans, as the original AEG fans are no longer available. They fit exactly and come with the original MB plug-ends, so they just plug right into the existing wiring. But shortly after I changed the fans, I noticed the car overheating and the A/C compressor switching off at red lights and drivethru's.
I inspected the fans and discovered they were running counterclockwise - backwards - both of them! I switched the polarity and I am happy to report things are back to normal. All it takes to switch them around is a screwdriver to pop on the side of line end-plug. You can do either plug- the one on the car or the one on the fan. Just make sure your fans are blowing INTO your engine bay, across your condenser and radiator.

Here's some picks of the plug-ends:

My Auxiliary Fans Were Running Backwards!-photo.jpg

My Auxiliary Fans Were Running Backwards!-photo-1.jpg

Mercedes-Benz - Engineered like no other car in the world.
bachusattackus is offline  
Sponsored Links
post #2 of 2 (permalink) Old 09-30-2012, 06:09 PM
BenzWorld Elite
Kajtek1's Avatar
Date registered: Dec 2005
Vehicle: W211 E320 Bluetec R129 SL500 - $1300 car ........ Ford F350 6l
Location: CA Bay Area
Posts: 31,508
Mentioned: 9 Post(s)
Quoted: 1055 Post(s)
We all goof sometimes
Kajtek1 is online now  
Sponsored Links

  Mercedes-Benz Forum > General Mercedes-Benz Forums > General Mercedes-Benz

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


  • Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
    Thread Tools
    Show Printable Version Show Printable Version
    Email this Page Email this Page
    Display Modes
    Linear Mode Linear Mode

    Posting Rules  
    You may post new threads
    You may post replies
    You may not post attachments
    You may not edit your posts

    BB code is On
    Smilies are On
    [IMG] code is On
    HTML code is Off
    Trackbacks are On
    Pingbacks are On
    Refbacks are On


    Title goes here

    video goes here
    description goes here. Read Full Story
    For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome