Possible ecu fault, need help. - Mercedes-Benz Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 (permalink) Old 09-20-2011, 04:57 PM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Sep 2011
Vehicle: 2001 clk430
Location: Sydney Australia
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Angry Possible ecu fault, need help.

Hi Mercedes Benz fanatics, i am a new benz owner (2001 clk430 with 89,000kms). I bought the car 10 months ago and just started to have trouble. The problem (intermittent) in short is that the cel flashes momentarily and the revs drop and if the car is at idle it will stall. If the car is at mid to high rpm the revs drop suddenly as the cel flashes and then the rpm recovers.(the cel does not stay on or store codes) Sometimes the car will do this every 10 - 20 secs other times the car may run for 5 mins.
Symptoms of the problem while the ignition is on and with all lights on cluster on is that the temp gauge will periodically drop up and down, plus i can hear the throttle body clicking and the fuel pump powering up after the intermittent problem is occurring. The car starts every time however when i can hear the throttle body clicking the car doesn't crank straight away when i turn the key. Could it be the ecu is losing power momentarily or a link from das to ecu droping out momentarily? Could bad wiring leading to the ecu be the culprit? I took the car to MB dealership to diagnose the problem the told me that the ecu was faulty and needs to be replaced. The MB dealership quoted me an astronomically high figure for the new ecu. I was wondering what it cost for a new ecu in the states compared to Australia and could i order one throgh a dealer there.
Has anyone out there seen or heard of this problem/symptoms that i am having. I have been searching and researching on the net and at some work shops for nearly a month with no luck.
This is about all the info i can think of need help/advise please.
P.S. i have changed the cps.
MB 430clk is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old 09-21-2011, 02:31 PM
BenzWorld Junior Member
 
FinnAussie's Avatar
 
Date registered: Sep 2010
Vehicle: CLK55 AMG
Location: Melbourne, Australia
Posts: 44
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Have you asked from places that repairs ECUs like Injectronics Automotive Electronics Parts Melbourne Australia - HOME for example
FinnAussie is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old 09-21-2011, 02:41 PM
Outstanding Contributor
 
keyhole's Avatar
 
Date registered: Sep 2006
Vehicle: 2004 CLK 240 Coupe
Location: Norfolk. UK
Posts: 10,691
Mentioned: 11 Post(s)
Quoted: 405 Post(s)
You paid a MB dealership for a diagnosis? So what codes were reported on their printed report?

Maybe it is a faulty ECU. Maybe it is one of the many sensors that are inputs to the ECU.
keyhole is offline  
 
post #4 of 7 (permalink) Old 09-21-2011, 02:51 PM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Sep 2011
Vehicle: 2001 clk430
Location: Sydney Australia
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Hi Finn Aussie, i have spoken to injectronics and they told me that these ecu's rarely fail and that he nad never heard of one failing and suggested i check every thing else again starting by cleaning the throttle body.
MB 430clk is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old 09-21-2011, 02:53 PM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Sep 2011
Vehicle: 2001 clk430
Location: Sydney Australia
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Still getting used to posting, no codes reported, only a big F in the command section on the print out MB gave me.
MB 430clk is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old 09-22-2011, 03:56 AM
Outstanding Contributor
 
keyhole's Avatar
 
Date registered: Sep 2006
Vehicle: 2004 CLK 240 Coupe
Location: Norfolk. UK
Posts: 10,691
Mentioned: 11 Post(s)
Quoted: 405 Post(s)
I still can't get my head around this...

The car is driveable, so the ECU has not totally failed. There are scores of DTCs (diagnostic trouble codes) allocated to pinpoint ECU input/output faults down to component level. Your MB dealer should have reported your fault in detail.

So I would suggest a second opinion. I know that you have forked out already, but this problem could cost you big bucks for nothing! Find another dealership and try there. This time insist on a full story.
keyhole is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old 09-23-2011, 04:04 PM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Sep 2011
Vehicle: 2001 clk430
Location: Sydney Australia
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Thanks for your reply Keyhole, i agree a second opinion would be a good idea.
I will book for another scan and go from there.
MB 430clk is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mercedes-Benz Forum > General Mercedes-Benz Forums > General Mercedes-Benz

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Topic Author Forum Replies Last Post
ABS Fault Reading Fault Codes DavidUK1 V-Class 3 09-26-2012 04:27 AM
Fuel system : CL -Fault (closed loop fault ) fixfox2@gmail.com W203 C-Class 9 07-07-2011 10:02 AM
slk 230k 99 model abs asr fault+ transmission fault evopg R170 SLK-Class 13 05-17-2009 07:23 PM
Getting a little tired, fault after fault... Thygod W203 C-Class 9 04-30-2009 10:20 AM
My fault? MB's fault? ML320ML W163 M-Class 8 02-08-2004 07:19 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 

Title goes here

close
video goes here
description goes here. Read Full Story
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome