300E 1992 running at high temp!!! Help needed - Mercedes-Benz Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 04-05-2011, 06:29 PM Thread Starter
BenzWorld Newbie
 
Date registered: Nov 2009
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
300E 1992 running at high temp!!! Help needed

Hi, I'm new here and english is not my mother tongue, but I'll try. Recently I bougth a inmaculate 300E with only 84.000 kms on it. Everything works perfectly unless the engine that seems to run at very high temp, (about 110-115 degrees). Specially during heavy traffic, the fans will come on and the gauge goes down to about 95 and again will come ut again, and so on. When driving in a highway the temp remains at about 85 degrees. I have checked the thermostat, changed the fan clutch, checked the radiator for leaks, (has none), and the electric fans work fine. Can any one please give some advice? Thanks!!!
001425 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 04-05-2011, 06:30 PM Thread Starter
BenzWorld Newbie
 
Date registered: Nov 2009
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
I forgot to tell the car has automatic gearbox!!
001425 is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 04-05-2011, 06:34 PM
BenzWorld Newbie
 
Date registered: Apr 2011
Vehicle: 1987 300 E
Location: Fort Myers, FL, Manhasset, NY
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Send a message via AIM to maarnold Send a message via Yahoo to maarnold Send a message via Skype™ to maarnold
my 87 300 does the same thing, as did my previous one. any answers?
maarnold is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 04-05-2011, 06:36 PM
BenzWorld Elite
 
1984babybenz's Avatar
 
Date registered: Nov 2009
Vehicle: 1984 190D 2.2
Location: Silver Spring, MD
Posts: 2,458
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
110 degrees celcius?

When is the last time you have done a coolant flush?

You can buy a thermostat that engages at a lower temperature if you want.



1979 Pontiac Firebird 5.7- 86,142 miles
1981 Chevrolet Corvette 5.7
1984 Mercedes 190D 2.2 Auto - 140,628 miles
1987 Chevrolet Sprint 1.0 - 139,000 miles
1989 Oldsmobile Cutlass Calais S - 123,000 miles
1989 Chrysler New Yorker - 95,000 miles
1991 Dodge Stealth R/T - 101,000 miles
1999 Dodge Durango - 178,000 miles
2003 Dodge Dakota - 203,000 miles
1984babybenz is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 04-06-2011, 05:28 PM
BenzWorld Member
 
Date registered: Dec 2005
Vehicle: 2005 C350, 2002 ML270CDI, 1969 230S, previously 2002 A160, 1985 380SEC ivory, 1983 380SEC grey
Location: Adelaide South Australia
Posts: 82
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Hi '1425,
I had a similar problem but with a much older car, a 1968 230 'Automatic'. I had the temperature guage and sender unit removed and checked for accuracy. It was reading slightly too hot, but not much.
It turned out to be a substantially blocked radiator, due to a recent cylinder head repair. The usual crud etc inside the engine block had dried out during the repair, had come loose, and promptly blocked the radiator during the first few hundred miles.
I suggest that you get a flow test done on the radiator.
Another thing to look for would be collapsed hoses. Sometimes they delaminate internally, effectively blocking circulation.
Your symptoms appear similar to mine, in that the temperature was OK driving at moderate speeds, but overheating in slower traffic.

All the best
David
Audiophile_AU is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mercedes-Benz Forum > General Mercedes-Benz Forums > General Mercedes-Benz

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











  • Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
     
    Thread Tools
    Show Printable Version Show Printable Version
    Email this Page Email this Page
    Display Modes
    Linear Mode Linear Mode



    Similar Threads
    Topic Author Forum Replies Last Post
    1986 300e idle running high but becomes okay when.. ceasterly General Mercedes-Benz 1 10-28-2009 02:55 PM
    1992 500SEL operating temp 550maranello W140 S-Class 5 07-03-2009 01:02 AM
    1992 300E transmission in a 1993 300E 2.8 M104 engine? abiez W124 E,CE,D,TD Class 2 03-17-2009 11:17 AM
    1987 300E hard to start at running temp DADARKPRINCE W124 E,CE,D,TD Class 3 10-10-2006 03:49 PM
    300E Running at High Temp Fan Clucth and Heater Core Problems Khizer W124 E,CE,D,TD Class 9 09-25-2003 08:58 AM

    Posting Rules  
    You may post new threads
    You may post replies
    You may not post attachments
    You may not edit your posts

    BB code is On
    Smilies are On
    [IMG] code is On
    HTML code is Off
    Trackbacks are On
    Pingbacks are On
    Refbacks are On

     

    Title goes here

    close
    video goes here
    description goes here. Read Full Story
    For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome