Start-up issues - pedal vibrates / pulses ('97 C230, 160K miles) - Mercedes-Benz Forum

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 1 (permalink) Old 02-02-2011, 08:24 PM Thread Starter
BenzWorld Newbie
Date registered: Feb 2011
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Start-up issues - pedal vibrates / pulses ('97 C230, 160K miles)

I have a 1997 C230 with about 160K miles and has been very well taken care of.

Recently, when I turn the car on, about 60% of the time the "check engine" light is on and the pedals vibrate / pulse pretty violently, to the point that your whole body is pulsing when your foot is on the pedal. It may be only the brake pedal that is pulsing, but it's hard to tell because the pulsing is so strong. The car can still drive when it does this, but I'm worried about safety so I don't drive it.

When I turn it off, wait, and turn it back on, sometimes it will stop. Other times that doesn't work and I have to turn off and restart again. Sometimes even after the pulsing goes away, the "check engine" light is still on (and other times it's off). At night, I keep the car in a garage, so it's usually around 50 degrees when I turn it on (despite the cold weather in DC).

Once the car has been driven for a while, the issue doesn't come back. It really only happens when it hasn't been driven for a couple of hours.

I brought it to a mechanic who hooked it up to the check engine reader thing (sorry, I don't know what this is actually called), and it said that something misfired (piston maybe? something having to do with start up). He changed the spark plug wire set and the problem went away for a couple of days. I hadn't driven it for the last 4 days, but now it is back.

Does anyone know what this is, how serious it is, and if it is a safety issue? I love my car and am willing to pay the money to fix it if it is necessary and relatively reasonable. Thank you for your help!!
RDJ-97-C230 is offline  
Sponsored Links

  Mercedes-Benz Forum > General Mercedes-Benz Forums > General Mercedes-Benz

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


  • Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
    Thread Tools
    Show Printable Version Show Printable Version
    Email this Page Email this Page
    Display Modes
    Linear Mode Linear Mode

    Similar Threads
    Topic Author Forum Replies Last Post
    Pedal Sensor issues on w203 C200k keithspinks General Mercedes-Benz 13 01-27-2010 08:04 AM
    Car wont start without feet on the gas pedal gikn W126 S,SE,SEC,SEL,SD,SDL Class 5 03-21-2007 06:09 PM
    I turn on A/C, grinding type noise, gas pedal vibrates..... Dovebar W126 S,SE,SEC,SEL,SD,SDL Class 1 12-22-2006 08:59 PM
    brake pedal pulses/clicks rossclifford C208/A208 CLK-Class 1 03-18-2006 05:23 PM
    throttle pulses after lifting off pedal migg48 W140 S-Class 5 10-26-2005 12:07 PM

    Posting Rules  
    You may post new threads
    You may post replies
    You may not post attachments
    You may not edit your posts

    BB code is On
    Smilies are On
    [IMG] code is On
    HTML code is Off
    Trackbacks are On
    Pingbacks are On
    Refbacks are On


    Title goes here

    video goes here
    description goes here. Read Full Story
    For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome