ML320 Remote and Central Locking System - Mercedes-Benz Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 07-26-2009, 02:29 PM Thread Starter
BenzWorld Newbie
 
Date registered: Jul 2009
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
ML320 Remote and Central Locking System

My 2001 ML320 has developed a problem with the central locking system.
When I use the remote, the driver door does not lock nor unlock.
When I press lock, the other 3 doors lock as does the liftgate.
When I press unlock once, I hear the relay click but nothing happens.
Pressing unlock 2 times will unlock the passenger doors and liftgate.
I can lock and unlock the driver door manually. This arms and disarms the alarm as well.
I have disconnected the negative battery terminal for 30 minutes. This had no affect on the locking system, but now the BAS/ESP liht is on.
I have check the fuses and have swapped all 4 relays for the central locking system.
Can anyone help?
Thanks,
Sundanceman:
sundanceman is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 07-31-2009, 07:44 PM
BenzWorld Newbie
 
Date registered: Jul 2009
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by sundanceman View Post
My 2001 ML320 has developed a problem with the central locking system.
When I use the remote, the driver door does not lock nor unlock.
When I press lock, the other 3 doors lock as does the liftgate.
When I press unlock once, I hear the relay click but nothing happens.
Pressing unlock 2 times will unlock the passenger doors and liftgate.
I can lock and unlock the driver door manually. This arms and disarms the alarm as well.
I have disconnected the negative battery terminal for 30 minutes. This had no affect on the locking system, but now the BAS/ESP liht is on.
I have check the fuses and have swapped all 4 relays for the central locking system.
Can anyone help?
Thanks,
Sundanceman:

for the bas/esp turn the steering wheel from lock to lock and a few times and the light will go out. it sounds like your diver side door lock assembly is faulty. also check your relays, (fuse box under the hood)
avtuner is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 07-31-2009, 09:34 PM
BenzWorld Elite
 
Chris A's Avatar
 
Date registered: Jun 2006
Vehicle: 2001 SLK 320
Location: Lodi, California
Posts: 1,248
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Have your battery checked out... BAS/ESP most often relates to a low voltage condition..

2001 if original battery it has out lived its life.. Battery over 3 years is on borrowed time..

Women can fake orgasms. . . . men can fake whole relationships.
Chris A is offline  
post #4 of 10 (permalink) Old 08-02-2009, 06:14 PM Thread Starter
BenzWorld Newbie
 
Date registered: Jul 2009
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Avtuner and Chris,
Thanks for your replies, but the battery is fine and I have already swapped out all 4 relays under the hood. The BAS/ESP light is off now.
When I drive the car, each time I accelearte through 8mph, the automatic locking system activates, by cycling the door lock to lock unlock and the lock. All but the driver door. If I manually depress the driver door lock button, the cycling goes away and the doors just lock.
As mentioned above:
When I use the remote, the driver door does not lock nor unlock.
When I press lock, the other 3 doors lock as does the liftgate. However they cycle though lock, unlock and finally lock.
When I press unlock once, I hear the relay click but nothing happens.
Pressing unlock 2 times will unlock the passenger doors and liftgate.
I can lock and unlock the driver door manually. This arms and disarms the alarm as well.
I have disconnected the negative battery terminal for 30 minutes. This had no affect on the locking system. No Cure
Thanks
sundanceman is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 08-07-2009, 04:52 PM
BenzWorld Newbie
 
Date registered: Nov 2008
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Same Problem

I have a 2001 ML 320 with exactly the same symptoms. Any luck with yours yet?
DBK
donaldkearns is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 08-09-2009, 10:35 AM Thread Starter
BenzWorld Newbie
 
Date registered: Jul 2009
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Don,
Sorry. No solution yet. I am trying to avaoid turning this over to my dealer who will charge $ hundreds to do the same troubleshooting I have done, then $$$$ more for what I hope is a simple fix. I can live with this for a while, but I am hoping a knowledgeable member of the forum can point me in the right direction.
If I get a solution, I will post it.
Dave
sundanceman is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 08-09-2009, 02:08 PM
Lifetime Premium Member
 
Musikmann's Avatar
 
Date registered: May 2006
Vehicle: 2001 E320 - Brilliant Silver/Ash: 107,000+
Location: West Virginia, USA
Posts: 17,193
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 6 Post(s)
Lifetime Premium Member
It's time to take the door apart and have a look. It's either something with the vacuum system aka preumatic system equipment (PSE is a pump and vacuum lines to door locks and other areas) or the door lock assembly itself as previously mentioned by avtuner. I have also read if moisture get around the PSE pump strange things can happen but I seriously doubt that's it since only the one door lock is involved. Good luck.

p.s. What happens if you use the door lock switch on the dashboard?

Mercedes Benz - Das beste oder nichts!

Last edited by Musikmann; 08-09-2009 at 02:32 PM.
Musikmann is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 08-10-2009, 02:35 AM
BenzWorld Newbie
 
Date registered: Sep 2007
Vehicle: C 240
Location: Auckland , New Zealand
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
how do you access the top of the gear box from the inside ?
Sailornz is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 08-10-2009, 12:03 PM
BenzWorld Elite
 
Date registered: Dec 2002
Vehicle: 92 500SEL to 01 E320T and others
Location: Florida
Posts: 3,886
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 3 Post(s)
My 98 ML did some thing quite similar if you locked it with the remote it pulled the door lock down on all the doors except the passenger which would go down up and then down. they replaced all the locks twice because there was a ratcheting issue that caused then to go up and down. They finally narrowed it down to a tail gate actuator motor which did not fully close causing the system to try and relock. The fix was to make the mounting hole for the motor larger, so it could be slid back and (adjusted). The good and bad news they can interrogate the systems memory with the body computer.
Sorry Musicman I think they did away with the PSE
Peter Guenther is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 08-10-2009, 02:44 PM
Lifetime Premium Member
 
Musikmann's Avatar
 
Date registered: May 2006
Vehicle: 2001 E320 - Brilliant Silver/Ash: 107,000+
Location: West Virginia, USA
Posts: 17,193
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 6 Post(s)
Lifetime Premium Member
Quote:
Originally Posted by Peter Guenther View Post
...Sorry Musicman I think they did away with the PSE
No apology necessary Peter. If the 2001 ML-Class does not have that system then I thank you for bringing this to my attention.

Mercedes Benz - Das beste oder nichts!
Musikmann is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mercedes-Benz Forum > General Mercedes-Benz Forums > General Mercedes-Benz

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











  • Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
     
    Thread Tools
    Show Printable Version Show Printable Version
    Email this Page Email this Page
    Display Modes
    Linear Mode Linear Mode



    Similar Threads
    Topic Author Forum Replies Last Post
    ML320 Central Locking System Problem ml320dan W163 M-Class 19 05-18-2016 02:23 AM
    remote start and remote central locking highlander190e W201 190-Class 29 10-18-2009 12:34 PM
    Remote Central Locking mjmrosco Audio & Telematics Forum 0 06-07-2009 08:05 AM
    Remote central locking. Papanicola W123 E,CE,D,CD,TD,TE Class 4 05-20-2007 12:13 PM
    Remote Central Locking Help! andy.cowman W201 190-Class 1 08-10-2006 08:21 PM

    Posting Rules  
    You may post new threads
    You may post replies
    You may not post attachments
    You may not edit your posts

    BB code is On
    Smilies are On
    [IMG] code is On
    HTML code is Off
    Trackbacks are On
    Pingbacks are On
    Refbacks are On

     

    Title goes here

    close
    video goes here
    description goes here. Read Full Story
    For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome